Khamis, 16 April 2009

SRC!!!...welfare issues...

Alhamdulillah...exam hampir berakhir...hanya tinggal satu paper jer lg...tp cam biasa..ntah knp semangat utk truskan usaha dlm exam makin kurang ni...classmate pun ramai xde kat bilik skrg ni...keluar tenang kan fikiran agaknya..

sepanjang exam ni, byk perkara bermain di fikiran..terutamanya berkaitan kerja2 SRC...diakui gerak kerja SRC agak perlahan sdikit sepanjang waktu exam ni...kdg2 serba salah dibuatnya...kl fokus pd kerja SRC bimbang terabai tugas sbg pelajar...tp bila fokus pd belajar rase bersalah kt seme org...namun, rasenya spnjg exam ni priority utama perlu diletakkan pd belajar..dan harapnya sahabat2 uia seme mampu faham kengkangan yg kami alami...

namun begitu, tak bermakna kami lupakan trus tanggungjwb yg dipikul ni...spnjg waktu exam ni kami cuba selesaikan mana yg termampu..tp diakui tak byk yg mampu kami buat...dan yg peliknya..byk masalah2 timbul spnjg musim exam ni...antaranya masalah kecurian kat mahallah sister yg makin2 menjadi skrg ni...terutamanya time2 exam..dan tiap kali tu gak 'pencuri' tu gagal dikesan...masalah lain nya..masalah evergreen yg xselesai2 sejak 'kabinet' SRC wujud kt uia ni...masalah parking...samada kat mahallah atau kat KOM...tp akhir2 ni makin kronik jadinya...makin ramai yg disaman dan kdg2 tu saman yg dikenakan seakan2 tak logik..dicampur lg ngan tiada tempat utk parking kenderaan2.....

selain tu, masalah penempatan pelajar lelaki..yg mana utk semester akan dtg hanya pelajar 1st year jer diberi tempat kat indera mahkota campus disbbkan penambahan jumlah adik2 baru kita, yg senior2 seme terpaksa ditempat kan di IM2 atau IM6 yg masih dlm proses ditukarkan menjadi hostel...dgn adanya IM6 ni, mgkn akan timbul lg nnt isu2 baru seperti masalah pengangkutan dr IM6 ke IMC, mslh security, dan mslh2 lain...

selain cafe yg makin kotor skrg ni, monyet2 yg makin byk berkeliaran, pekerja2 binaan yg terlalu ramai sehingga timbul perasaan xselamat...dan mcm2 lg mslh lain.

dan tiap kali timbul masalah2 ni...yg kami dengar...'mana SRC'...'SRC, do something!'...'SRC xbuat apa2 ke'...utk pengetahuan semua...kami tau mslh yg berlaku...dan sbnrnya mslh2 ni adalah masalah yg kita semua alami..mslh kita bersama...

mgkn ada yg bertanya apa yg kami sdg buat skrg ni kan...utk selesai kan sst masalah..ada yg akan amik masa yg lama dan ada yg bleh di settlekan secepat mgkn..dan ada jgak mgkn xmampu disettlekan...tp tu bukan alasan utk kami tak trus berusaha...usaha tetap kena truskan...utk mslh parking tu, kami dh jumpa pihak admin utk hentikan sementara kerja2 menyaman ni sehinggala sampai waktu yg spttnya...namun, pelajar tetap pelajar...adakalanya suara kami xbermakna..tp..tu bukan penamat kpd usaha...kami akan cuba berbincang lg ngan admin utk cari jln penyelesaian yg terbaik buat semua...

dan, buat waktu ni...pihak welfare sdg berusaha utk settlekan mslh penempatan brothers...sekadar nk berkongsi...kenapa mahallah baru xjugak dibina2 wlpn pembinaan lain kat uia ni sdg rancak berjalan..sbb kl ikut logik nya mahallah lebih diperlukan drpd faciliti2 lain kan..mslh tak cukup hostel ni bukan uia jer alami tp juga dialamai oleh sahabat2 kita kat U lain...dan sbnrnya..seme pembinaan hostel2 di IPTA memerlukan kelulusan dr Rancangan Malaysia (RMK) yg akan dtg..dan apabila ada peruntukan dlm RMK tu barulah pembinaan hostel dimana2 IPTA diluluskan...dan buat waktu ni...peruntukan utk hostel baru kita blum ada tp sdg diusaha kan...utk menyelesaikan mslh yg berlaku..anak syarikat uia akan membina hostel sementara berdekatan UIA kntn yg sblm ni dijangka bermula bulan jun..namun berdasarkan info yg diterima..blum ada tanda2 kerja2 akan bermula...apa2pun kami akan cuba follow up smula mslh ni...

ATM bank...ni satu lg mslh yg xsettle2...buat waktu ni kita ada satu ATM jer yg dikongsi oleh hampir 2500 org student uia..dan tiap kali tu asyik habis duit jer kan...susah gak bila terpaksa keluar semata2 nk amik duit...semasa sesi Baiah SRC ngan pihak admin...Tn Hj. Azmi ada menjawab isu Atm yg kami utara kan..

Alhamdulillah...mengikut katanya...bbrp minggu yg lepas, 2 org pegawai atasan Bank Islam telah dtg melawat universiti kita utk survey samada campus kita ni sesuai diletakkan ATM bank islam ke tak...ciri2 yg diambil berat adalah mengenai keselamatn, jumlah pelanggan yg akan menggunakn ATM tu, dan accesibility pd org awam...went it come to business...teliti la jd nya...dan satu ATM tu sbnrnya berharga 250 ribu kl xsilap (bleh check smula kt mana2 source yg lbih dipercayai)...

dan setakat ni pihak bank islam setuju utk letakkan ATM tu berdekatan pondok guard kt main gate uia tu...mmg agak jauh kan..kl bleh rasenya nk minta jer diorg letakkan ATM tu kat KOS ke satu (mmg dh minta pn)..xpun kat mahallah..dekat skit nk amik duit...tp kena la kita ingat..bank ni sbnrnya buat business kn...jd mestilah diorg nk untung..jd dlm kes ni kena ada give and take...yg penting skrg...adanya ATM bank islam kt dlm uia ni...mengikut katanya..pihak bank islam dh setuju..cumanya...utk kerja2 meluluskan meletakkan ATM ni kt uia mgkn amik masa..plg2 awal pun 2bulan tempohnya..biasa la tu bila melibatkan birokrasi ni..byk prosedure terpaksa kena ikut..diharapnya semua dpt mendoa kan moga2 dicepatkan meng'install' ATM tu kt dlm campus kita ni...

em..dh jadi sesi luahan perasaan plak kan...maaf yer seme..sekadar nk berkongsi dan meluahkan rase hati..hehe..apapun..kami akan cuba usaha yg terbaik utk selesai kan mslh2 yg kita semua alami...dan kami harapkan sokongan dari semua..kerana dengan sokongan anda lah kami di sini..dan diharapnya dengan sokongan anda juga kami mampu menjalankan tanggungjawab kami sebaiknya...dan juga..terima kasih buat semua yg sll meng'alert'kan kami..keprihatinan semua amat kami harapkan supaya kami sedar apa yg berlaku...selain tu, kami amat mengharapkan idea2 dr semua utk selesaikan mslh2 kita ni..moga kita sama2 dpt saling membantu...insyaAllah...

tu jer la kot buat waktu ni...pas exam ni sy akan cuba update lg isu2 lain plak..termasuk peranan src dlm pembinaan sahsiah, jati diri dan kemampuan pelajar...

utk sahabat2 src seme..dan seme members2 src..kita ada byk kerja lg yg perlu kita buat...sama2 kita tingkatkan momentum kita yer...together we strive to the best of our ability...moga redhaNya mengiringi perjuangan kita..insya Allah...

"Competence goes beyond words. It's the leader's ability to say it, plan it, and do it in such a way that others know that you know how- and know that they want to follow you." (John C. Maxwell)







SRC 1st Syura: mainboard SRC 08/09 sdg berbincang mengenai gerak kerja SRC

6 ulasan:

hadi hamzah berkata...

good job syaza..i know wut u r going thru...it hard to be a leader...but it is easy to complain...ehe..aku pon pening jgk mase urus hal JPA dlu dgn subcom welfare yg lain..susah bab2 birokrasi ni..btw..truskn usaha anda!

SOLAHARIS berkata...

syaza...nice information.
um, syaza...minta tulis ayat penuh ya entry lain...banyak short form tak sedap nak di baca...terima kasih.

syaza berkata...

o...ye ke..tak perasan plak camtu..dah terbiasa tulis camtu..hehe...terima kasih atas teguran..nanti sy cuba guna ayat yang sepatutnya..

As berkata...

hehe
akak, kami pun biasa je guna short form, cuma untuk benda formal atau tulis blog kita guna ayat penuh untuk smooth kan bacaan :)

tapi papepun best jek :D

anyway, pasal ATm tu, bank islam bleh provide ke ATM yang terima kad antarabangsa sebab international students kita bermasalah, tiap kali nak amik duit kna kuar..sian pulak..

nanti akak inform as eh pasal ni..tqvm =)

btw, sila update blog :P

yonggu berkata...

salam Ukhuwah dari UNIMAS..

nak tanya, kat UIA ada pembahagian parking antara staf dan student tak?

syaza_mpp uiam berkata...

salam ukhwah dari UIAM...

kalau di UIAM campus kuantan, berdasarkan plan traffic yang baru dikeluarkan..memang ditetapkan parking untuk staff dan students.tapi ni timbulkan ketidakpuasan hati students sebabnya kawasan parking untuk students hanya la sedikit jer.jadi mpp uiam kuantan kena fikirkan kaedah lain nak selesaikan mslh ni..

kalu di uiam gombak sy kurang arif...harap sahabat2 uiam gombak dapat respond...

Catat Ulasan